جستجو
Close this search box.

آرشیو پرونده منظر بلوچستان

سیستان و بلوچستان گنجینه ای است از نیایش های باستانی، افسانه ها و داستانهای بومی و حماسه های شاهنامه تا اقلیم منحصربفرد آن که کویر را به دریا پیوند می زند.
نیاز به امکانات و فضاهای بهداشتی برای نظافت گردشگران خصوصاً سرویسهای بهداشتی از چالشهای اساسی پیش روی گردشگران است که در صورت عدم پاسخگویی مناسب باعث بروز عفونت و بیماری می شود.
فاصله بین محل زندگی بومیان مکران و سواحل، کمک فراوانی به بکر بودن طبیعت کرده و توجه به همین امر جهت اسکان گردشگران باعث حفظ منظر طبیعی سواحل می شود. با احداث فضاهای محدود اسکان در مکران می توان به حفظ اکوسیستم کمک کرد.
بخشی از هر سفر، ماجراجویی درباره غذای آن منطقه است. غذاها علاوه بر آنکه ما را با شرایط اقلیمی و جغرافیایی و منظر طبیعی منطقه آشنا می کنند، معرف منظر فرهنگی مردم بومی آن مکان نیز هستند.
با توجه به بافت بکر منطقه درک و قرارگیری کویر و دریا کنار یکدیگر و حس های متنوع، بزرگترین تفریح و تفرج در این اقلیم سایه یا سایه بانی است که کاملاً در بافت پنهان شده و خودنمایی نمی کند ولی حس فضا را به گردشگر القا می کند.
در مناطق توریستی، ساکنین بومی می توانند با ارائه خدمات به مسافران، علاوه بر فراهم کردن زمینه آشنایی آنان با فرهنگ و رسوم شان، منبع درآمدی نیز داشته ‌باشند. اما مسئله تنها یک منبع درآمد موقت نیست، بلکه یافتن راه حلهایی است که موجبات پایداری اقتصادی را فراهم کند.
تاثیر حضور گردشگر در یک منطقه دارای دو وجه است؛ وجه مثبت این تاثیرات، سهولت زندگی در این مناطق و کاهش محرومیتهای بومیان و وجه منفی آن، تغییر فرهنگ، پوشش، گویش، معماری بومی و شاخصه های هویتی منطقه است
دَرَک جایی است که در چند متری دریا، انواع درختان گرمسیری به ثمر نشسته اند و با حفر چاه دو متری، آب شیرین و زلال وجود دارد. ادراک تمامی این عناصر منظرین در کنار هم، تجربه کردن حسی جدید و لذت بخش است.
انسان با قرارگیری در روستای درک و ساحل بریس با تمامی حواس خود آنها را لمس و درک می کند. همه عوامل و عناصر موجود در این مناطق، حضوری برجسته دارند که بدون دخالت انسان، مکانی ناب به وجود آورده اند.
بررسی آیین و اساطیر بلوچستان، طرز فکر آنها را در گذر تاریخ نشان می دهد و این گستردگی آداب و رسوم پتانسیل مناسبی برای جذب توریست به منطقه است که تا به امروز نادیده گرفته شده است.
پیوند مردم بلوچ با طبیعت به علت عدم مواجهه مستقیم با مدرنیته همچنان پابرجاست و نمود آن در رفتار روزانه، اوقات فراغت، معیشت، صنایع دستی و تغذیه مردم دیده می شود.
آشنایی با نحوه نامگذاری در فرهنگهای متفاوت می تواند دریچه ای به شناخت زوایای پنهان و ناآشنای آن مردمان باشد، از این جهت که در جریان انتخاب اسم بخشی از تاریخ و ارزشهای قومی و ملی انتقال پیدا می کند؛ بخشی که از دید مردم و در روند ارزش گذاری همواره در اولویت بوده و جایگاه متفاوتی داشته است.