شهر اسلو در پایین ترین سطح فلات خود واقع شده است. Aker Brygge یکی از بلوکهای شهری مشرف به آب است که به خاطر کلوپها، رستورانها، آپارتمانها و مراکز خرید متعدد شهرت زیادی یافته است. با نگاهی به سالهای ۱۸۵۴، به نظر می رسد که Aker Mekaniske Verksted محلی برای پهلو گرفتن کشتیها بوده و به همین دلیل، صنایع مربوط به مهندسی در همین منطقه گسترش یافته بود؛ اما از سال ۱۹۸۲ رو به زوال رفت و سرانجام از رونق افتاد. از همان سالها، این بلوک شروع به تغییرات عمده کرد؛ با باز شدن اولین مغازه ها و در ادامه آغاز فاز توسعه شهری، به محلی مهم برای قرار ملاقاتها تبدیل شد، به طوری­که در طول شبانه روز، به ویژه در طول فصل تابستان، مملو از جمعیت بود.
گروه معماران Tetie-Torp-Aasen برنده مسابقه معماری با محوریت گسترش این محله، در سال ۱۹۸۵ شد. هدف از این مسابقه تغییر چهره بلوک از فضای آسیب دیده صنعتی به محله ای زنده و فعال بود. باز طراحی نمای خارجی جداره شهری بر اساس مطالعات گروه معماران منظر LINK انجام گرفت. نزدیک به ۳۰ سال بعد، این گروه فرصتی فوق العاده برای مدرن کردن منطقه یافت که البته تمرکز اصلی بر بارانداز آن بود. در نهایت آنها جزیی از پروژه ای چند مرحله ای شدند که با شرکتهای دیگر ادامه یافت.
همزمان با اجرای این پروژه، تفرجگاه ساحلی که به نام Stranden شناخته می شود و لنگرگاه آن که در سال ۲۰۱۴ افتتاح شدند، میدان اصلی شهر و خیابانهایی که آن را به اسکله وصل می کردند؛ در فاز دوم که یکسال بعد پایان یافت، مورد بازسازی قرار گرفتند. نوار ساحلی به طول ۱۲ کیلومتر است که تفرجگاه عمومی آن از شمال تا جنوب امتداد دارد و به بارانداز کشتیها و اسکله متصل می شود. در طراحی این پروژه هم به مسیر پیاده و هم سواره توجه شده است، اما تمرکز اصلی طراحان به مسیر پیاده بوده است؛ چرا که گنجایش تعداد محدودی ماشین دارد. نوار طولانی مسیرهای سواره و پیاده با دو نوع کفپوش؛ چوب سبک و گرانیت خاکستری تفکیک شده اند.
هدف گروه معماران منظر LINK با یک ایده ساده و تبدیل محدوده به یک میدان بزرگ و خطی، با طراحی پیاده راه جدید ساحلی به جای خیابان ماشین روی جلوی رستورانها و طراحی فضایی برای ایجاد تعاملات اجتماعی بود. مطالعات صورت گرفته بر موضوع پیاده راه نشان می دهد که طراحی پیاده راهها در ترکیب با مبلمان، نقش اساسی در کیفیت فضای شهری ایفاء می کنند.

طراحی سنگفرش

گرانیت به کار رفته در پیاده راه به آن شخصیتی مجزا بخشیده است. سه نوع گرانیت در این پروژه به کار رفته است؛ مدول مستطیل با سایز بزرگ، متوسط و نقشی دوّار از مکعبهای کوچک. اولین نوع، معرّف نشیمن شهری و فضای استراحت است. این زون دقیقاً روبروی دریا قرار داده شده و مشخصه اش نیمکتهایی است به رنگ نارنجی. دومی، مربوط به ردیف نیمکتهای بین ساختمانهای مشرف به تفرجگاه و فضای نشیمن (زون یک) است و در نهایت سومین نوع که منحصر به مسیر سواره ای است که در خود بلوک قرار دارد.
بعد از نشیمن و نیمکتهای نارنجی، رمپی چوبی به عرض ۳ متر برای قدم زدن قرار داده شده است؛ این قسمت با ۶ پله پایین رفته و به دریا می رسد. در ابتدا طراحان، در طراحی گرانیت پیاده راه از تکنیک رومیهای باستان الهام گرفتند، اما به دلیل ضرورت مطابقت مصالح با مسائل مربوط به تولید، اتصال و نصب و همچنین نیازهای اقلیمی؛ در طرح تجدیدنظر شد. لازم به ذکر است که در این منطقه، در فصل زمستان، دمای هوا به منفی ۲۵ درجه هم می رسد و این خود، نیازمند تمهیدات ویژه است.

بیشتر بخوانید:
احیاء حاشیه رودخانه مرده با طرح Lahnaue
مبلمان

تیم طراحی معماری با تیم Vestre -که شرکتی پیشرو در طراحی تجهیزات و مبلمان شهری در نروژ است- و همچنین Tyeit و Tornoe -که شرکت نروژی دیگری در زمینه طراحی است – با هدف طراحی مبلمان شهری، همکاری کردند. همه آنها با مشارکت یکدیگر انواع مختلفی از نیمکتها و مبلمان را توسعه داده و عرضه کردند. در طراحی بیشتر این مبلمانها، از ترکیب چوب کمرنگ با جزییات جانبی نارنجی رنگ استفاده شده است، چرا که این همنشینی منجر به سهولت استفاده و در ادامه ارتقای تعاملات اجتماعی می شود. در همین راستا؛ نیمکتهای تک و دو نفره قرار داده شده که شما می توانید به هر حالتی که احساس راحتی بیشتری می کنید بر روی آن بنشینید، حتی می توانید پاهای خود را دراز کنید و یا آن را روی دسته صندلی بکشید. همچنین نیمکتهای طولی رو به آب و یا جداره شهری قرار گرفته اند. نیمکتها قابلیت ادغام شدن با میزهایی مخصوص مطالعه یا غذاخوردن را دارند، به طور کلی امکان اضافه کردن تجهیزات خدمات دهنده مانند دسته های راحتی و … به این نیمکتها وجود دارد. نیمکتها بسیار نزدیک به هم قرار داده شده اند، به طوری که توریستها یا شهروندان می توانند بر روی آنها دراز کشیده و آفتاب بگیرند یا نوشیدنی بخورند، موزیک گوش دهند یا با هم صحبت کنند. جالب است بدانید که این نیمکتها در مالکیت رستورانهای نوار ساحلی نبوده و عموم مردم می توانند از آنها استفاده کنند حتی اگر مشتری رستورانها نباشند.
هنگام غروب که دفاتر اداری و مغازه ها بسته می شوند، چراغهای آلاچیق های کوچک رستورانها و کل تفرجگاه همزمان با هم روشن می شوند. در طراحی نورپردازی، به هر گونه آلودگی نوری که ممکن است تفریح و تفرج ساحلی را برای مردم مختل کند؛ توجه شده است. در طول مسیر تفرجگاه از ترکیب نور با شدت زیاد و پرتوهای باریک متمرکز استفاده شده است به طوری که بخشهایی از تفرجگاه در نیم سایه فرو می روند. همچنین چراغهای دفنی و توکار، پلکان منتهی به دریا را روشن می کنند و صحنه ای بسیار مهیج و محصورکننده از غروب را ارائه می دهند.

بلوک مشهور

این بلوک به مقصدی معروف تبدیل شده است که مردم دوست دارند از آن دیدن کنند، جایی که می توانند در حال قدم زدن غذای دریایی امتحان کنند، از مراکز خرید استفاده کنند، قایق سواری کنند و حتی قرارهای رسمی بگذارند و کارفرماهای مهم را ملاقات کنند. این ساحل هر ساله بیش از ۱۲ میلیون بازدیدکننده دارد؛ چرا که فستیوالها و فعالیتهای خاصی در آن اجرا می شود که مردم را جذب می کند.

جوایز

پروژه ساخت Aker Brygge جدید، در سال ۲۰۱۶ برنده دو جایزه City Award و WAN Waterfront Award شد. جایزه تازه های معماری جهان (WAN)، جایزه ای بین المللی است که از سال ۲۰۰۵ هر ساله برگزار می شود و مشخصاً به بهترین پروژه های معماری منظر در جهان اهدا می شود. این مسابقه به ۲۲ بخش تقسیم می شود که یکی از بخشهای آن ویژه  طراحی منظر بارانداز است. داوران این پروژه را به دلیل سادگی ایده برگزیدند، چرا که ایده پروژه منجر به خلق هویت بومی، ارتباط با مردم و احیای رابطه مردم با دریا شد.

منبع: +

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید